Stichting Art Fair International

Kunst evenementen organisatie en verkoop kunstwerken

Beroemde Ferrari komt naar GroningenPERSBERICHT Groningen, 1 augustus 2012
Snelste Schilderij van Nederland te zien op de 1 e Art Fair International (AFI) in Groningen
De Ton Pret Ferrari is een art-car project waarbij kunstschilder Ton Pret een Ferrari 355 GTS volledig met de hand heeft getransformeerd tot het 'Snelste Schilderij van Nederland'. Deze inmiddels BA-er (Bekende Auto) zal als ‘speciale gast’ te zien zijn op  21, 22 en 23 september op de eerste Art Fair International (AFI), de kunst en antiekbeurs die wordt gehouden in het Martiniplaza te Groningen.
Ton Pret Kunstenaar
Ton Pret is in 2005 gestart als beeldend kunstenaar. Zijn kleurrijke schilderijen hingen in de Beurs van Berlage, het Fortezza da Basso in Florence, in het Louvre en in het Rijksmuseum. Zijn schilderijen worden wereldwijd verkocht. Maar niet alleen zijn schilderijen en beelden zijn gewild. Ook zijn schoenen, tassen en kleding worden steeds meer een begrip in de wereld van mode en lifestyle.
Ton Pret Ferrari
Met dit art-car project heeft Ton een kostbare Ferrari 355 GTS tot 'snelste schilderij van Nederland' getransformeerd. De combinatie van de snelle wagen en het kleurrijke werk van Ton is zeer opvallend geworden en zorgt met name bij auto-liefhebbers voor stevige controverse. De Ton Pret Ferrari is niet bestemd voor verkoop maar wordt af en toe getoond op kunstbeurzen en tentoonstellingen. Het kunstwerk is in 2010 onthult in het bijzijn van Jan Peter Balkenende op de ‘Open Art Fair’ in Utrecht.
Het Project
Het beschilderen van de auto door Ton Pret heeft bijna twee maanden geduurd. De volledige auto is met het kleine penseel uit de hand geschilderd. Om de diepte van de kleuren perfect te krijgen is elke kleur minimaal drie keer aangezet. Het project was ook fysiek zwaar omdat de auto van boven tot onder is beschilderd, waardoor bijna al het werk vanuit een lastige hoek (gehurkt of liggend) moest worden uitgevoerd. Het project heeft plaatsgevonden onder begeleiding van de Ferrari Bodyshop.
De Art-Car Traditie
Na Karel Appel (in 1986) en Herman Brood (1990) is Ton Pret de volgende Nederlandse kunstenaar die een handbeschilderde exclusieve art-car maakt. Art-cars onderscheiden zich door de reputatie van de kunstenaar, door de waarde en de uniciteit van de gebruikte auto (Herman Brood beschilderde een Jaguar MK II), én door de gebruikte techniek (handbeschildering, spuitbus of plakfolie). Internationaal zijn vooral de BMW-art-cars van o.a. Jeff Koons, Roy Lichtenstein en Andy Warhol bekend.
De Ferrari
De Ferrari 355 GTS Competizione is in perfecte conditie. De topsnelheid van dit type is standaard 295 km per uur, maar ligt bij deze wagen door een aantal technische aanpassingen boven de 300 km per uur. De acht cilinder motor heeft een inhoud van 3.5 liter. De wagen weegt 1350 kilo. De wagen was oorspronkelijk Giallo Modena (Ferrari geel). De RDW is over de opmerkelijke verandering ingelicht….
_______________________________________________________________________________
Voor meer informatie over Ton Pret en zijn werk, zie www.tonpret.nl of bel hem op 06-25383210.
Voor meer informatie over het Ferrari-project, zie www.tonpretferrari.nl.